Teszt: Fogadási rendszer az outsiderre pozitív hendikeppel

A fogadási rendszer az outsiderre pozitív hendikeppel, esetleg negatív hendikeppel a favorit ellen azon a tényen alapul, hogy egyes csapatok erősen túlterheltek. Ez olyan esetekben fordul elő, amikor egy igazán ismert csapat játszik egy teljesen törpe ellen.

A futballban gyakran sokkal előnyösebb fogadni az outsider győzelmére pozitív hendikepbeni, mint a favorit győzelmére negatív hendikepben.

A szorzó a favoritra igazán alacsony lesz, így a fogadók többsége úgy dönt, hogy hendikeppel támogatja őt. És fogad a favorit győzelmére negatív hendikepben 0:2. Ebben az esetben a favoritnak 3 gól külömbségével kell nyernie. Nem irreális, de tényleg így megbírkózik ezzel? Nem valószínűbb, hogy a favorit csak egy gól külömbséggel fog nyerni?

Mivel a legtöbb fogadó ezekre és hasonló fogadásokra tesz fogadást, az “ellen” szorzója jelentősen megnő. És gyakran még akkor is, ha valójában nem kellene olyan magasnak lennie (a valószínűség alapján). Alapvetően az mondható, hogy a nyilvánosság ellen fogadunk.

A rendszer eredményei

Ez a rendszer nem tartozik a mechanikus fogadási rendszerek közé, ez azt jelenti, hogy nem lehet minden helyzetben általánosan alkalmazni (nem lehet minden outsiderre fogadni pozitív hendikeppel, mert nem minden outsider kínál elegendő értéket). Tekintettel erre ennek a fogadási rendszernek az eredményei nem mérhetők pontosan.

A stratégia szerzője gyakran fogad ezzel a fogadási rendszerrel. A meccseket azonban inkább a klasszikus elemzés szerint és a szorzó összehasonlítása alapján az outsider győzelmére keresi. Csak ha azt tapasztalja, hogy a szorzó az outsiderre túl van értékelve (tehát értéket hoz és hosszú távon megtérülő), akkor ezzel a módszerrel próbálja csökkenteni a kockázatot.

A kockázat csökkentésének oka az eltérés csökkentése. Ha például 5,00 vagy annál nagyobb szorzóra fogad, nem ritka, hogy akár 20 fogadás is sikertelen lesz egymás után. Tekintettel erre elég magas bankrollal kell rendelkeznie ahhoz, hogy minden kedvezőtlen helyzetet fedezni tudjon.

Ha azonban az outsiderre fogad  0:1 pozitív hendikeppel, akkor például 2,00 szorzóval fogad. Egy ilyen szorzó és egy ilyen hendikep önmagában mutatja, hogy a helyzet sokkal gyakrabban fordul elő. Egy ilyen fogadás az esetek 60%-ában működhetne, de talán még gyakrabban is. Tekintettel erre egy fogadásra több pénzt fogadhat, mert lényegesen kisebb a kockázat a hosszútávú vesztes sorozatokra. Ennek eredményeként Ön nagyobb összeget pörget a fogadási folyamatban, és így magasabb nyereséget ér el az időszak végén (feltéve, hogy mindkét fogadás értéke plusz-mínusz ugyanaz marad).

Eredmények a stratégián belül

A fogadási stratégia keretében az NHL-re és az NBA-re az elmúlt évben +3%-os hosszú távú profitot ért el a stratégia szerzője (a koronavírus kissé rontotta az eredményeket). Ha a fogadásnál ennek a stratégiának alapján fogad pozitív hendikeppel az outsiderre, akkor az eredmények plusz-mínusz ugyanazok lesznek (az oddsok automatikusan módosulnak a fő szorzótól függően – a szorzótól az adott csapat győzelmére).

Ennek a fogadási rendszernek éppen az a tény a szimpatikus előnye, hogy ez a stratégia jelentősen csökkenti a kockázatot, így lehetővé teszi, hogy több pénzért fogadhasson egy outsiderre. Ennek ellenére tehát a befektetés megtérülése hosszú távon változatlan marad, ezzel a fogadási rendszerrel jelentősen megnöveli a nyereségét.

Tekintettel a bankrollra ugyanis egy fogadásra akár 5-szörös tétet is tehet, mintha az alapszorzóra fogadna. Ez ötszörösére növeli a teljes forgalmát (ezeknél a fogadásoknál). A nyereséget pedig éppen ebből a forgalomból számolják. Tehát ha 1 000 000-ból 3%-os ROI-ja van, akkor 30 000 forint profitot termel. Ha azonban a 3%-os ROI-t 5 millióból éri el, akkor a hosszú távú nyeresége 150 ezer forint lesz.

Fogadni a nyilvánosság ellen kifizetődik

A fentiekből következik, hogy ez a fogadási rendszer valóban hatékony, de csak akkor, ha megtalálja a módját, hogy talál értékes fogadást (value bet). Elsősorban az alulértékelt, jó motivációval vagy védekezéssel (vagy mindkettővel) rendelkező csapatokra kell összpontosítania, amelyek könnyen meglephetnének. Ha képes ilyen csapatokat találni, akkor sikeres lesz. Akár a 22bet fogadóirodával is. 

Releváns hírek