Mennyire fontosak a szezonnyitó mérkőzések?

A fő európai labdarúgó -bajnokságokban 34-38 mérkőzés zajlik a szezonban, nyolc -kilenc hónap alatt. Természetesen sok mérkőzésről van szó és hosszú időszakról, amely folyamán a szezon alakulhat, mégis népszerű a futballrajongók körében az ötlet, hogy a szezon nyitó szakaszai a legfontosabbak és meghatározhatják a csapat általános sikerét. Igaz ez? Ebben a cikkben válaszolok Önnek erre a kérdésre.

A leendő bajnokok az esetek túlnyomó többségében az első hat mérkőzés után a táblázat első négy helyén szerepelnek.

Mit tudhatunk meg a nyitó 6 mérkőzésről?

E cikk céljainak érdekében abból fogunk kiindulni, hogy a szezon “kezdete” = az első hat mérkőzéssel. Bár ez a minta első pillantásra kicsinek tűnhet, történelmi alapja van. Így például a Premier League győztese az 1995/96 -os szezon óta a TOP 4 -es csapatokon kívül 6 mérkőzés után mindössze csak négy esetben volt.

Ezen kívül az első hat mérkőzés közül a csapat általában hármat otthon és három mérkőzést idegenben játszik. Ezek a mérkőzések emellett jó képet adnak arról, hogy a csapat elvégezett -e jelentős változásokat, például új játékosok, új edző érkezése, vagy például egy új stadion felépítése. Mindezek pozitív vagy negatív hatással lehetnek a csapatra. Ezenkívül az első hat mérkőzés lehetőséget ad a fogadóknak felmérni, hogy az újonnan feljutott csapatok versenyképesek tudnak -e lenni, vagy nem-e tartják fenn a jó formájukat az előző szezontól.

Mit árulhat el az új szezon nagyszerű kezdete?

A legtöbb sikeres csapat az egész szezonban képes megőrizni teljesítményét a szezon elejéről. Valóban, az utolsó 30 csapatból, amelyek a nyitó 6 mérkőzésen az első 6 pozícióban voltak, a szezon végén összesen 20 csapat végzett az első hatban, 26 pedig a tabella felső felében.

Ez a megállapítás valószínűleg nem éppen túl meglepő, mert a következetesség a kulcs a cím megszerzéséhez bármilyen ligában. Tekintettel erre az várható, hogy a legnagyobb adeptusok a cím megszerzésére a szezon elején ennek a tabellának az élén fognak mozogni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az első hat mérkőzésen nem volt olyan eset, amikor a csapatok lényegesen jobbak voltak, mint a szezon hátralévő részében. Például Watford a statisztikák szerint a hatodik meccs után a hatodik volt a 2017/18 -as szezonban, de végül a 14. helyen végzett a tabellán, míg West Ham és Bournemouth 6 meccs után ötödik és hatodik voltak a 2019/20 -as szezonban, ezt követően mindketten az 5 legrosszabb csapatok között végeztek.

Mint már feljebb is említettük, csak ritkán fordul elő, hogy a Premier League -t olyan csapat nyerje meg, amely az első hat mérkőzésben nem szerepelt a legjobb 4 csapat között. A 2002/03 -as szezonban csak Manchester United-nek, a 2013/14 -es szezonban Manchester City-nek, a 2016/17 -es szezonban Chelsea-nek, a 2020/21 -es szezonban pedig ismét City-nek (hat mérkőzés után a 13. hely) sikerült ez.

Ebből adódik, hogy a bajnoki győztesek előrejelzésekor fontos azokra a csapatokra összpontosítani, amelyek jól felkészültek (vagy amelyekről úgy gondoljuk) a szezon kezdetére. A Premier League -ben nem ritka az olyan eset, hogy a csapatok az egész szezonban az elejétől a végéig dominálnak. Ez történt például Chelsea -nél a 2014/15 -ös szezonban, amikor a harmadik mérkőzéstől a szezon végéig vezette a tabellát, vagy Manchester City a 2017/18 -as szezonban, amikor az ötödik meccstől vezette a tabellát egészen a végéig.

Tehát ha az egyes labdarúgó -bajnokságok (nem csak a Premier League) győztesére készül fogadni, akkor sokkal magasabb valószínűsége lesz, hogy ha a táblázat első hat helyén lévő csapatokra fogad. Akár a 22bet, vagy 20bet-nél. Ez persze nem meglepő, csak jól érzékelteti azt a tényt, hogy fogadni egy meglepetésre a szezon hat lejátszott mérkőzése után nem nagyon érdemes.

Releváns hírek