Fogadás az új NBA-szezonra, kinek van a legnagyobb ambíciója a bajnoki címre?

Az NHL mellett ősszel indul a legrangosabb és legnézettebb kosárlabda-bajnokság is – az NBA! Az olyan klubok, mint a Chicago Bulls, a Miami Heat vagy a Los Angeles Lakers szinte minden sportrajongó számára ismerősek, és úgy tűnik, végre az elejétől a végéig teljes mértékben élvezhetjük ezt az induló szezont. Ebben az új cikkben eláruljuk, hogy ki köszörüli a fogát a címre, hogyan alakult a tavalyi szezon, és milyen tanúlságot vegyünk ki belőle az idei szezon fogadásaira!

Először gyorsan ismételjük meg a liga rendszerét

Az NBA-re való fogadáshoz természetesen ismerni kell a tengerentúli kosárlabda-bajnokság rendszerét. Azonban ebben nincsen semmi bonyolult! Az NHL-hez hasonlóan az NBA is keleti és nyugati konferenciákra oszlik, mindegyik 15 csapattal. A konferencia tovább földrajzi terület szempontjából további részekre, diviziókra oszlik. Ezek az atlanti, délkeleti, középső, északnyugati, csendes-óceáni és délnyugati részleg.

Az alap játékidőt a rájátszás, azaz a play-off követi, amelybe összesen 16 csapat jut tovább – minden konferenciából 8. Az automatikus közvetlen tovább jutás azonban minden konferenciából csak az első 6 csapatot várja, a 7-10. helyezett klubok az úgynevezett play-in tornát játszák a továbbjutásért. A play-int április 12.-től 15.-ig játsszák, majd egy nappal később kezdődnek a klasszikus play-off rájátszások, ahol a 16 legjobb csapat méri össze tudását, amelyből a teljes 2021/22-es NBA-szezon győztese legkésőbb május 30-án kerül ki.

Hogyan alakult a tavalyi szezon, és mit lehet tanulni az eredményeiből?

Tavaly a bajnokság alapszakaszában a klasszikus 82 meccs helyett mindössze 72 meccsre került sor. A Keleti Konferencia legjobb csapata a Philadelphia 76ers volt 0,681%-os győzelemmel, a nyugati konferenciát pedig a Utah Jazz uralta 0,722%-kal. Végül azonban egyikük sem ebből a két klubból nem jutott tovább, mint a negyeddöntőig. Ez egy lényeges információ a fogadáshoz, és nem érdemes a play-off mérkőzésekben szándékosan előnybe hozni a csapatokat csak a csoport fázis szerinti helyezésük alapján. A csapatoknak gyakran mindegy, hogy az első vagy az ötödik helyen végeznek a csoportban – a tovább jutás ugyanaz.

Mire számítsunk az idei NBA-ben, és mit válasszunk az oddskínálatból

Az idén a bajnoki cím megszerzésére mint a szorzók szerint, úgy az NBA rendszeres rajongói szerint is, a Brooklyn Nets csapatnak van a legnagyobb esélye. A Nets színeiben a sztár Kevin Durant, James Harder vagy a fiatal tehetség, Nicolas Claxton fog szerepelni. Azt, hogy a sztárokkal zsúfolt Brooklyn Nets csapat igazán megnyeri az idei NBA szezont, a 3.50 körüli szorzóval teheti a szelvényére. Egy másik csapat, amellyel számolni kell az idén a bajnokság lehetséges győztesére, az LA Lakers, amelyet már a negyedik szezonba a nagyszerű LeBron James vezeti majd, szorzó a Lakers-re 5. A harc a bajnoki címért nagy valószínűséggel észrevehető lesz már a csoportrészben is, és arra, hogy a Lakers megnyeri a zsúfolt csendes-óceáni diviziót, a szorzó gyönyörű 2,20.

Nem szabad megfeledkeznünk a tavalyi bajnokról sem, aki a nyitómérkőzésen több mint 20 ponttal győzte le a már említett Nets-t. A Milwaukee a legjobban értékelt NBA-játékossal, Giannis Antetokounmpal, a cím megvédésére vágyik, és 8 feletti oddsal mindenképpen megéri ezt fogadni. Fogadni lehetséges a görög kosárlabdázó sikereire is az egyényi versenyben a leghasznosabb játékosért, és a 6,50-es szorzónak mindenképpen megvan a maga értéke. Ha azonban szeret kockáztatni, van még egy tippünk az Ön számára, mégpedig a tavalyi döntősre, aki minden bizonnyal az idén szeretné sikerrel befejezni ezt a munkáját. A Phoenix Suns mindkét Los Angeles-i klubon átjutott az előző szezonban – előbb a Lakerset, majd a Clipperst verte meg. Csupán az uralkodó milwaukee-i bajnok állította meg őket, akik meccsekre 4:2 eredménnyel uralták a döntőt. Ennek a csapatnak a szorzója 16 körüli a magyar bukmékereknél, például a 22bet-nél is, és a szorzó arra, hogy ismét legalább a döntőbe néznek, a szorzó 8.

Releváns hírek