Az otthoni környezet hatása a mérkőzésekben az EURO 2020-on

Az Euro 2020 elsősorban azért különös, mert tizenkét stadionban zajlik. Az otthoni környezet nagyon fontos eleme a labdarúgásnak, és elsősorban a fogadásnál erre, amelyet figyelembe kell venni. Arról, hogy milyen előnyöket hoz a játékosoknak a lehetőség otthon játszani, és hogyan felhasználni ezt a valóságot a fogadások során, elbeszélünk a mai cikkben. 

A rajongókkal minden jobban megy

Általában a nemzetközi tornákat egyike a  résztvevő országokból rendezi, és éppen az ő csapata élvezi a hatalmas előnyt a támogató szurkolók számában, akik sokkal könnyebben jutnak el a stadionra ellentétben más nemzetekkel. Földrajzilag minél hosszabb út vár a szurkolókra a mérkőzésre, természetesen annál kevesebben vesznek részt a találkozón. Tehát nem csoda, ha például egy olyan bajnokság, mint a világbajnokság Európában zajlik, valószínűleg a dél-amerikai csapatok szurkolói támogatása nem lesz döntő tényező a fogadási elemzés elkészítésében.

Az idei Euro-ban azonban ezek az elmélkedések bizonyos mértékig nem érvényesülnek –  azonnal 12 stadionban játsszanak szerte egész Európában. Ennek ellenére az otthoni környezet előnye korántsem kiegyensúlyozott. Erről a Cseh Köztársaság válogatottja is meggyőződött, amely Londonban és Glasgow-ban játszotta a meccseit, ahová a csehek számára jelenleg nem könnyű kiutazni, és éppen ellenkezőleg, a hazai közönség Skócia és Anglia számára a fő mozgatórugója. 

Fontos tehát legalább egy kicsit tájékozódni a térképen és a politikában is, és kiolvasni, kinek lesznek hazai feltételei, még akkor is, ha nem közvetlenül otthon játszik. Ha ezt megteszi, nem lepheti meg, hogy például Törökországnak szinte otthonos környezete volt Bakuban (Azerbajdzsánban), vagy hogy a Magyarország és Németország párbaja bizonyos mértékig olyan érintéssel bírt, amely túlmutatott csupán a sporttalálkozón. 

Ne felejtse el felhasználni az említett információkat a fogadásokban

Ezek az információk valakinek olyanoknak tűnhetnek, hogy nem kapcsolódnak a futballhoz, de ennek az ellenkezője igaz. Az alapcsoportos mérkőzések után érdekes megfigyelni a hazai stadion és az utazás hatását az egyes mérkőzésekre. Például Olaszország, aki az idén valóban szuverénen hat, minden eddigi meccsét Rómában játszotta, vagyis egyetlen külföldi út nélkül. A következő meccset azonban Ausztriával Londonban rendezik. Feltétlenül vegye figyelembe a kérdéseket, az utakat, a karanténokat és a rajongói támogatást, mielőtt hozzáadná ezt a mérkőzést a szelvényére, például a 22bet-nél. 

Az EURO 2020  nyolcaddöntőinek sorsolásából különösen érdekes az Anglia – Németország közötti mérkőzés. Ez az egyetlen párbaj, amelyben az egyik csapat otthon játszik, ebben az esetben Anglia ismét Wembley-n játszik. Egyetlen másik csapat sem élvezheti a hazai környezet előnyét a nyolcaddöntőben.

Tovább érdekes megfigyelni, hogy a szurkolóknak milyen messzire kell eljutniuk a nemzeti csapatuk mérkőzéseire. Érdemes megemlíteni például Portugáliát, amely Sevillában játszik, amely egyáltalán nincs messze a portugál határtól.

Vonja be elemzéseibe annak a környezetnek az elemzését, amelyben a meccs fog zajlani, ez gyakran alapvető különbség, különösen akkor, ha két látszólag kiegyensúlyozott egység ütközik egymásba. Különösen, ha a hosszabbításról van szó, amire természetesen könnyen számíthatunk a rájátszásban, ahol a nézőtér támogatásának nagy szerepe van.

Releváns hírek