A fogadási stratégia tesztje a gólok pontos számára a labdarúgásban 1. rész

Hozunk Önnek egy fogadási stratégia tesztet, amelyben a pontos gólszámra fogadunk. Ez a fogadási stratégia tartja a mérkőzésen a 2-3 gól és 2,00 körüli szorzó határát. Hogyan járt ez a stratégia szembesítve a valós törvényszerűségekkel és számokkal?

Fogadás a pontos gólszámra (2-3 gól meccsenként) – a stratégia megfogalmazása

Ez a fogadási rendszer azon az egyszerű tényen alapul, hogy az over / under bizonyos esetekben alulértékeltek (és ezért hosszú távon hátrányosak). Emiatt egyes fogadók foglalkozni kezdtek a fogadásokkal a pontos gólszámra, különösen a mérkőzésenként 2-3 gólra (azaz a fogadás nyer, ha két vagy három gól születik a mérkőzésen). Az elképzelés az, hogy míg ennek a fogadási stratégiának a szorzók a legtöbb mérkőzésen nagyjából megegyeznek, az esély arra, hogy 2-3 gól esik az egyes mérkőzésekben az szerint változik, hogy éppen milyen csapatok játszanak. Ezt a stratégiát érdekesnek találtam, ezért alaposabban megvizsgáltam.

A fogadási stratégia tesztje a gólok pontos számára a labdarúgásban

Először is azt kell mondanom, hogy a szorzók 2-3 gólra a mérkőzésen valóban nagyon hasonlóak. Ezek nagyjából egy -két tizeddel különböznek egymástól. A tesztelés során a 2-3 gólra a mérkőzésen a legalacsonyabb szorzóra 1,80 értékben találtam, és a legmagasabbra 2,29 értékben, de ez inkább kivétel volt.

A szorzók többsége erre a lehetőségre 2,00 határ körül ingadoznak, ez azt jelenti, hogy a leggyakoribb értékek 1,95 – 2,05. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a szorzók nem különböznek annyira, függetlenül attól, hogy milyen mérkőzést játszanak.

Ennek a stratégiának a szerzője továbbá az állítja, hogy annak valószínűsége, hogy a mérkőzésen 2-3 gól esik az szerint változik, milyen a várt gólok száma a mérkőzésen, anélkül, hogy a fogadóirodák ezt figyelembe vennék a szorzóikban. 

Sajnos ez nem igaz, bármennyire jó lenne, ha ez valóban így működne. Cáfoljuk meg ezt az állítást.

A fogadási stratégia alapgondolatának cáfolata a pontos gólszámra

A pontos gólszámra való fogadás stratégiájának alapötlete a következő, idézem: “hogy 2,5 gólnál kevesebb gól sokkal valószínűbb a West Bromwich Albion és a Swansea mérkőzésén, míg több mint 2,5 gól sokkal nagyobb valószínűséggel kerül napirendre a Manchester City és Everton közötti meccsen.”

Ez ugyan igaz, de ez az alapgondolat, ha következményként gondolunk rá, nem árul el semmit a két -három gól nagyobb valószínűségéről, mert a 2,5 gól határa pontosan 2 és 3 gól között van.

Ez azt jelenti, hogy bár Albion és Swansea nagyobb valószínűséggel szerez gólt 2,5 alatt, Manchester City és Everton pedig 2,5 felett, mindkettő nagyjából azonos távolságra van a 2,5 góltól – Albion és Swansea nagy valószínűséggel 1- 2 gól szerez, Manchester City és Everton 3-4 gólt, az egyik ilyen bejegyzés pontosan a mi általunk kitűzött gólvonalat találta el, míg a másik kívül áll tőle.

Végül tehát teljesen mindegy, hogy a csapatok alatt vagy felett vannak, vagyis hogy közelebb vannak -e a 2,5 alatti célhoz vagy a 2,5 feletti célhoz, mert a pontot, amit kitűztünk, hasonlóan körülfolynak, csak mindegyik más oldaláról.

Releváns hírek